Aandacht is ons motto en niets is ons te veel
Bel direct: 06 - 56 05 11 05

We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat doet een aankoopmakelaar nou precies? Deze persoon bemiddelt bij de koop van onroerend goed, in de meeste gevallen woningen of kantoorpanden. Maar wat houdt dat nou écht in? Wat zijn de werkzaamheden van een aankoopmakelaar en wat heb je precies aan zo’n persoon? Wij zetten de belangrijkste taken van de aankoopmakelaar op een rijtje.

Wat doet een aankoopmakelaar: de werkzaamheden en kwaliteiten

Elke aankoopmakelaar is anders en pakt zijn werkzaamheden op zijn eigen manier aan, maar over een aantal kwaliteiten dient elke aankoopmakelaar te beschikken:

  • De aankoopmakelaar heeft kennis van de lokale huizenmarkt. Een goede aankoopmakelaar is altijd op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen in de huizenmarkt. Tevens is hij op de hoogte van het lokale aanbod van woningen zodat hij gauw een match kan vinden die aansluit bij de wensen van de klant en tevens binnen het gestelde budget valt.
  • De aankoopmakelaar beschikt over goede sociale vaardigheden. Dit is ook wel hard nodig als we kijken naar veelvoorkomende werkzaamheden. Een aankoopmakelaar moet makkelijk contacten kunnen leggen en onderhouden en zo langzaam een netwerk op te bouwen. Hij moet potentiële kopers enthousiasmeren over woningen en beschikken over empathie om zich in te kunnen leven in de wensen van de klant en hier tevens goed naar te luisteren. En wellicht nog wel de belangrijkste taak van de aankoopmakelaar is het adviseren van de klant en het onderhandelen met de tegenpartij. Niet iedereen is een geboren ondernemer, maar een goede aankoopmakelaar is dit wel.
  • De aankoopmakelaar heeft een commercieel inzicht. In de wereld van koop en verkoop is het uiteraard vereist om commercieel te zijn. Maar daarnaast moet een aankoopmakelaar ook onder andere taxaties verzorgen.
  • De aankoopmakelaar moet goed schriftelijk sterk zijn. Een andere werkzaamheid van de aankoopmakelaar is het opmaken en controleren van koopcontracten. Deze moeten foutloos en correct worden opgesteld, en tevens moet de aankoopmakelaar goed tussen de regeltjes kunnen lezen bij het controleren van een contract van de tegenpartij.
  • De aankoopmakelaar moet een duizendpoot zijn. Er vallen zo veel verschillende werkzaamheden onder deze persoon, die elk nog belangrijker zijn dan de andere. Van het bepalen van de waarde van woningen voor o.a. de ficus, de hypotheekverstrekking of opstalverzekering tot het onderhouden van uiteenlopende relaties met klanten, gemeenten, architecten, woningbouwverenigingen, verzekeraars, notatissen, hypotheekadviseurs, banken, projectontwikkelaars, en de lijst gaat door.

Wat doet een aankoopmakelaar

Zoals u ziet moet een aankoopmakelaar van veel markten thuis zijn. Hij moet kwaliteiten bezitten die variëren van sterke communicatieve vaardigheden tot aanleg voor het opstellen en controleren van officiële documenten. Het is daarom altijd fijn om zo’n persoon aan uw zijde te hebben bij de aankoop van een woning.

No Comment

Comments are closed.