Aandacht is ons motto en niets is ons te veel
Bel direct: 06 - 56 05 11 05

Hoe snel kan ik een huis kopen

Het is eindelijk zo ver: u gaat een (andere) woning zoeken! Mensen vragen zich vaak af hoe snel ze een huis kunnen kopen. Dit is een goede vraag waar moeilijk antwoord op te geven is. Iedere situatie is immers anders. Het ligt aan verschillende factoren zoals in welke fase van het koopproces u momenteel zit (moet u nog beginnen met zoeken, heeft u een huis op het oog en wilt u daarmee verder of heeft u zelfs al wat hypotheekgesprekken erop zitten?). Wij delen een grof overzicht van hoe snel u ongeveer een huis kunt kopen.

Hoe snel een huis kopen?

Hoe snel u precies een huis kunt kopen is lastig te bepalen. Het grootste deel van de tijd zult u bezig zijn met wachten op documenten en reacties. Er moet veel heen en weer gecorrespondeerd worden tussen verschillende partijen en instanties, waardoor uw geduld getest zal worden. Daarnaast moet u zelf ook veel dingen regelen, uitzoeken en op orde brengen. Toch is wel bekend dat de meeste tijd gaat zitten in de hypotheek.

Hoe snel is een hypotheek afgesloten?

Als u eenmaal zo ver bent dat u bezichtigingen hebt gedaan, een bod heeft uitgebracht en hier akkoord op heeft gehad, wordt het tijd om echt in actie te komen. U gaat op hypotheekgesprek om een hypotheek af te sluiten. Ne een adviesgesprek dient u te wachten op akkoord. Dit kan variƫren van 4 tot 8 weken, maar met geluk kan het ook korter. Op enkele stappen in dit proces heeft u invloed, en anderen zijn een kwestie van geduld hebben.

Na het tekenen van het koopcontract dienen de financiƫle zaken op orde te worden gebracht. In het contract is immers opgenomen wanneer de overdracht is, en op deze datum dient de hypotheek afgerond te zijn. Na het kiezen van een hypotheek en eventuele verzekeringen krijgt u een renteaanbod. Deze dient binnen een bepaalde periode ondertekend te zijn, maar als u dit gelijk doet (na goed doorgelezen en overlegd te hebben uiteraard) versneld u deze stap aanzienlijk.

De hypotheekverstrekker wil veel over u weten, dus u dient hierna veel documenten op te zoeken en aan te leveren. Uit deze documenten kan worden opgemaakt of u in staat bent de hypotheek af te betalen. Ook bij deze stap heeft u de duur in eigen handen. De bank heeft enkele werkdagen nodig om een definitieve hypotheekofferte te geven, maar zodra deze aankomt is het weer aan u hoe snel u deze ondertekent. Na deze stappen gaat de notaris de hypotheekakte opstellen. Hier is minimaal een week voor nodig. Al met al valt het dus wel mee. Hoe snel u een huis kunt kopen hangt af van uzelf en vele andere factoren, maar het hoeft in principe niet langer te duren dan een week of zes als alles meezit.

Wanneer u hulp nodig heeft bij het proces, kan een aankoopmakelaar u van dienst zijn. Ook bij hypotheekzaken kan deze u verder helpen.

No Comment

Comments are closed.