Aandacht is ons motto en niets is ons te veel
Bel direct: 06 - 56 05 11 05

Eindelijk bent u het huis uit uw dromen tegen gekomen! De bezichtiging was positief en het hele plaatje lijkt te kloppen. Uw gevoel zegt dat het tijd is om een bod uit te gaan brengen op de woning. Maar hoe? Dit kan een beetje eng klinken, alsof er al iets wordt vastgelegd. Uiteraard is een bod niet binden, maar het intimiderende gevoel is heel begrijpelijk en u bent echt niet de enige die hiermee worstelt. Daarnaast is het lastig te bepalen hoe hoog een startbod dient te zijn. Wij hebben daarom dit artikel geschreven. Iedereen die het lastig vindt om een eerste bod uit te brengen op een koophuis kan hier iets aan hebben!

 

Een bod uitbrengen op een woning, maar hoe?

Als het goed is, heeft u in een eerder stadium al vastgesteld tot welk bedrag u maximaal wilt gaan. Het lastige is om uzelf u hier ook echt aan te houden, maar probeer dit wel te doen. De bovengrens is immers niet voor niks vastgesteld en u moet in staat kunnen zijn om nee te zeggen. In principe zijn er twee keuzes voor u bij het maken van een eerste bod. U kunt een eenmalig eindbod doen, of u kunt ervoor kiezen om te gaan onderhandelen. Beiden hebben voor- en nadelen.

Eenmalig bod

Bij het maken van een eenmalig bod kan het twee kanten op gaan. De verkoper kan akkoord gaan en in dat geval is het tijd om de champagne erbij te pakken. Echter kan de verkoper ook nee zeggen, en in dat geval is uw kans helaas verspeeld.

Onderhandelen

De meesten kiezen ervoor om te onderhandelen. Als u een eerste bod gaat uitbrengen dient u goed over het bedrag na te denken. U wilt immers dat dit bedrag zo laag mogelijk is, zodat er ruimte is voor onderhandeling. Echter wilt u niet dat het zo laag is dat de verkoper het niet serieus neemt en er niet op in gaat. Hoe u het bod doet op de woning is dus een belangrijke keuze om over na te denken. Een aankoopmakelaar kan hier natuurlijk advies in geven en bij helpen.

Hoe u dan ook besluit te gaan bieden, probeer een absoluut maximum vast te stellen en ga hier dan ook écht niet overheen. Er zijn meer huizen, en als u te veel gaat betalen voor dit specifieke huis kunt u later spijt krijgen.

 

Hoe gaat u om met een tegenbod op de woning?

Als u een eerste bod heeft gedaan, zijn er verschillende mogelijkheden die u als reactie van de verkoper kunt krijgen. De verkoper kan het bod gelijk accepteren (gefeliciteerd!). Het bod kan ook gelijk geweigerd worden. In dit geval was uw bod waarschijnlijk te laat en gaat de verkoper geen onderhandeling met u aan. Als laatste kan een verkoper u ook een tegenbod geven. Dit is een goed teken, want dit betekend dat de verkoper interesse heeft in u als koper. Een verkoper mag immers maar met één koper tegelijk in onderhandeling zijn. U kunt nu akkoord gaan met het tegenbod, of zelf nog een tegenbod indienen.

Neem altijd de tijd met het sturen van een tegenbod. Als u gelijk reageert komt dit gretig over en daar kan de verkoper gebruik van gaan maken. Zeker als deze een makelaar in handen heeft genomen, zal de makelaar hierop in spelen. Wacht daarom een aantal dagen met reageren.

Blijf elkaar biedingen sturen, tot er een bod plaatsvindt waarin beide partijen zich kunnen vinden. Zodra dit moment er is, kan er een aankoopovereenkomst worden opgesteld en kan de koop officieel worden gemaakt.

 

No Comment

Comments are closed.