Aandacht is ons motto en niets is ons te veel
Bel direct: 06 - 56 05 11 05

aankoopmakelaar waar op letten

U bent van plan om een huis te gaan kopen, maar u weet niet goed wat hier allemaal bij komt kijken. In dat geval kan een aankoopmakelaar een goede oplossing bieden. Een aankoopmakelaar is niet verplicht om in te schakelen, maar het kan in veel situaties handig zijn. In welke gevallen u het best een aankoopmakelaar in de arm neemt en waar u dan op moet letten, leest u hier.

Waarom u een aankoopmakelaar nodig heeft?

Het wel of niet inschakelen van een makelaar bij het kopen van een huis is een persoonlijke keuze. Op bovenstaande vraag is dus geen eenduidig antwoord mogelijk, het is afhankelijk van uw situatie. Voordat u een huis kunt kopen, zult u eerst op woningjacht moeten gaan. Het vinden van een huis dat aan uw wensen en eisen voldoet kan een tijdrovende klus zijn, zeker als deze wensen en eisen heel specifiek zijn. Heeft u hier geen tijd voor? Dan kan een aankoopmakelaar dit voor u doen. Maar een makelaar kan ook heel handig zijn als u niet weet waar u op moet letten bij het bezichtigen van een huis of wanneer u zelf liever niet over de koopsom wilt onderhandelen.

Wat doet een aankoopmakelaar precies?

Een makelaar heeft vaak de beschikking over een groot netwerk en kan u hiermee helpen bij het vinden van een geschikte woning. Ook kan hij u de juiste richting opsturen als u vastloopt in uw zoektocht. Hij kan u aanbevelen om in een andere gemeente of wijk te gaan zoeken waar u zelf niet aan had gedacht. Bij het bezichtigen zet een aankoopmakelaar zijn kennis in om veelvoorkomende problemen bij huizen vast te stellen. Hij heeft al talloze bezichtigingen achter de rug en weet welke kritische vragen gesteld moeten worden om een goed en eerlijk beeld te krijgen van de staat van de woning. Eenmaal aangekomen bij de prijsonderhandelingen kan een aankoopmakelaar zijn meerwaarde bewijzen. Regelt de makelaar een koopsom die lager is dan de prijs u zou hebben betaald minus de courtagekosten? Dan is het inschakelen van de makelaar een goede keuze geweest.

Wat u niet van een aankoopmakelaar kan verwachten

Een makelaar kan veel voor u betekenen bij het aankopen van een huis, maar hij kan en mag niet alles. Zo is het een makelaar ten strengste verboden om als verkoop- en aankoopmakelaar voor hetzelfde huis op te treden volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Een makelaar die lid is van de NVM zal dit dus nooit doen. Wat een aankoopmakelaar ook niet zal doen, is het taxeren van een woning. U kunt de makelaar wel vragen om een taxatie door een onafhankelijke makelaar of taxateur te regelen, maar hij mag deze niet zelf uitvoeren. Daarnaast moet u er rekening mee houden dat een makelaar geen bouwkundig expert of financieel adviseur is. Bij twijfel zal hij u doorverwijzen naar deskundigen die u beter kunnen helpen dan dat hij kan.

Waar u verder op moet letten bij het kiezen van een aankoopmakelaar

Zoals hierboven al is beschreven zal een makelaar die lid is van de NVM nooit als aankoop- en verkoopmakelaar voor hetzelfde huis optreden. Buiten deze regel heeft een NVM-lidmaatschap nog meer voordelen voor u als kopende partij. Zo weet u zeker dat een NVM-makelaar een gedegen opleiding gevolgd heeft en beschikt over de benodigde vakkennis. Ook heb je het recht om in het geval van een geschil met een NVM-makelaar een klacht bij de afdeling Consumentenvoorlichting in te dienen. Maar om te voorkomen dat het zover komt, is het altijd verstandig om vooraf duidelijke afspraken te maken. Niet alleen over de prijs, maar ook over de methode van betaling en de diensten die de makelaar zal leveren. Dan kunt u er zeker van zijn dat uw samenwerking prettig en succesvol zal verlopen.

No Comment

Comments are closed.